Siktebröd från Åkers socken

Ingredienser
5 liter vatten
10 kg rågsikt
25 öre jäst

Beredning
Vattnet värmes, en del av mjölet iröres, den i litet ljumt vatten utrörda jästen tillsättes, därefter inarbetas så mycket av mjölet att degen blir lagom fast. Den sattes då att jäsa. Då den jäst arbetas den åter och utbakas till stora, runda eller aflånga bröd. Dessa få nu jäsa, hvarefter de gräddas i god ugnsvärme omkring 1 timme.

Recept från: Hustrun Hanna Nilsson, Horna, Åkers socken, Södermanland
Upptecknat: 1902 av Augusta Mattsson (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se