Krigsbröd från Simrishamn

Ingredienser
8 kg 90 % rågmjöl
4 lit kokande vatten
½ hg jäst
1 msk anis
2 msk salt

Beredning
6 kg mjöl blandas i ett baktråg. Det kokande vattnet tillsättes under flitig rörning så det blir en lös deg. Får avsvalna mycket långsamt ungefär ett dygn. När degen är kall tillsättes kryddorna och jästen utrörd i socker. Derpå får degen jäsa till sin dubbla storlek. Resten av mjölet blandas i och degen arbetas mycket väl. Formas i tre stora bröd och gräddas i bakugn i 2-3 timmar.

Recept från: Fru Anna Johansson, Simrishamn, Skåne
Upptecknat: Av Astrid Angel (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se