Klimpvälling från Helsingtuna

För 7 personer

Ingredienser
4 lit mjölk
1 msk socker
¼ tsk kardemumma

Till klimp:
½ lit mjölk
½ tsk salt
1 tsk socker
3 msk potatismjöl
10 msk hvetemjöl
8 msk kornmjöl

Beredning
4 lit mjölk kokas upp med socker och kardemumma. Under tiden göres en smet af mjölken, de olika mjölsorterna, socker och salt. När mjölken kokar tages af smeten med en visp och ringlas i den kokande mjölken. Alltsammans får koka 10 minuter och är sedan färdig att serveras.

Recept från: Lagad af hustrun Sigrid Johansson i Helsingtuna, Hälsingland
Upptecknat: Av Signe Seger (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 24 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se