Kams från Hudiksvall

Ingredienser
1 l blod
½ l dricka
1 lök
2 tsk kryddpeppar
2 kilo mjöl
1–3 msk salt

Beredning
Blodet silas till drickan, hvarefter kryddorna och mjölet tillsättes. Alltsammans blandas nu väl, och af degen formas runda bollar, ungefär så stora som en half hand. Saltat vatten uppkokas i en kastrull, hvarefter bollarna iläggas och får koka tills de blifva genom kokta. Om man skär i bollarna får ej bollarna vara ljusröda inuti utan färgen skall vara mörkare röd. Kamsen ätes tillsmmans med stekt fläsk, skiradt smör eller sylt.

Denna rätt ätes både till morgon, middag och kväll. Man kan äfven skära kamsen i skifvor och steka dem.

Recept från: Klamparen Lars Larsson, Hudiksvall, Hälsingland
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 24 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se