Jämtländskt surbröd från Sunne

Ingredienser
2 liter surdeg
1 liter goft rågmjöl
1/3 liter rågsiktsmjöl
½ liter sirap
6 tsk anis el fänkål
1 msk smör

Beredning
Mjölet slås i ett fat. Surdegen tillsatt af vatten, groft rågmjöl och salt sedan 4 dagar, tillsättes under kraftig rörning jämte sirapen. Degen sättes så till långsam jäsning, hvarefter kryddorna och smöret iblandas. Den knådas smidig, formas till en rund kaka, lägges på smör- och mjölbeströdd plåt samt får jäsa för andra gången men under stark värme och således hastigt. Kakan gräddas sedan i god ugnsvärme.

Recept från: Lagat av Annika Eriksson, Sunne, Jämtland
Upptecknat: 1911 av Lena Parelius (Uppsala, 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se