Hvetebröd från Od

Ingredienser
½ lit mjölk
Mjöl
2 öre jäst
½ msk sirap
4 kardemummor
2 msk smör

Beredning
Mjölken ljummas, slås upp i ett fat och så mycket mjöl iröres, att det blir en lagom tjock deg, hvarpå jästen som förut blifvit utrörd i litet mjölk, tillsättes. Degen ställs nu på varmt ställe och får jäsa, hvarefter den omarbetas och sirapen, smöret och kardemumman tillsättes. När degen fått jäsa ännu en gång, arbetas den och rullas ut till långa lefvar eller bullar. Användes om söndagarna och vid mindre bjudningar såsom kaffedopp.

Recept från: Bondehus, Ods socken, Västergötland
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se