Finbröd och grofbröd från Mellby

Finbröd
Vatten kokas och slås på rågsikt under flitig omröring. Jästen tillsättes och degen arbetas tills den blir fast och jämn. Får sedan jäsa upp och därefter utbakas degen i aflånga kakor som få jäsa upp. Hvarefter de öfverpenslas med mjölk eller dricka och gräddas i bakugn.

Grofbröd
Vatten kokas och slås öfver groft sammanmalet rågmjöl under flitig omrörning tills degen blir fast. Degen arbetas sedan 5 till 6 gånger om dagen. På kvällen tillsättes jästen och degen arbetas till den blir lagom fast. På morgonen därefter utbakas degen i aflånga kakor som få jäsa upp och öfverpenslas med mjölk eller dricka innan de gräddas i bakugn.

Recept från: Hustru Kerstin Jönsson, Lemnahöja by, Mellby, Småland
Upptecknat: 1902 av Hulda Sommarin (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se