Ugnsvärme (för brödbakning)

Man pröfvar en bakugn på följande sätt: Man inkastar härför en papperslapp om densamma brinner är ugnen för varm, men om bara lappen blir ljusbrun är ugnen lagom till brödgräddning.

Äfvenså går det an att pröfva med en hand mjöl, blir mjölet ljusbrunt är ugnen lagom; men blir mjölet svartbrändt går det icke an att insätta något bröd till gräddning emedan den är för varm.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se