Prostinnans bröd

Ingredienser
212 gr smör
212 gr strösocker
212 gr potatismjöl
212 gr vetemjöl
1 ägg
1½ tsk cacaopulver

Beredning
Smöret röres vitt, så iblandas socker, ägg och båda slagen mjöl och degen arbetas smidig. Den kavlas därefter ut ganska tunt, cacaopulvret strös över och bredes ut med en kniv, kakan rullas ihop samt arbetas så pass mycket att degen håller ihop. Den rullas till en lång rulle, vilken skäres i skivor. Dessa läggas på plåt, jämnas något, varefter de gräddas i medelmåttig ugnsvärme.

Recept från: Ruth Helges Vis- och receptbok, Västeråker, Uppland (Uppsala, 33237)

Kommentar: Det märkliga måttet 212 gr kommer ifrån att måtten ursprungligen varit i pund. Ett skålpund är lika med 425,076 gram. I det här receptet är det alltså ett halvt skålpund.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se