Godt bröd

Ingredienser och beredning
1 lit vatten, ½ lit sirap värmes tills det blir knappt ljumt, deri röres ett par näfvar hvetemjöl och sedan groft rågmjöl till det blir en stadig deg. För 10 öre pressjäst ilägges och degen får stå öfver natten och jäsa. På morgonen bakas deraf bullar som få jäsa upp till 1½ à 2 timmar, hvarefter brödet gräddas i ej för varm ugn. Det bör stå der 2 tim för att bli genomgräddadt.

Recept från: Karin Westmans receptsamling, 1874, Härnösand, Ångermanland (Uppsala, 40938)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se