En morotstårta

Beredning
Tag morötter, koka dem väl och mjuka, skala dem sedan och rif dem på ett rifjern wäl små. Krama dem genom ett fint kläde att all saften går väl utaf dem. Tag så deraf 20 lod af själfa rötterna, sedan tager man 12 lod fint stött mandel, 12 lod färskkärnat smör, 12 lod socker, stött, 6 nejlikor, söt grädde, 12 st stötta bittermandlar. Detta röres allt mycket väl tillhopa och gjöres en tunn smördeg som lägges uti en tortepana. Sedan slås detta ofvan skrifne däruti, men intet lock af deg och sedan lägges eld öfver och under. Den saften som är utkramad, kan brukas uti ett potage (en soppa), så kommer den intet till spillning och är rätt god därtill.

Recept från: Hushållsbok från sent 1700-tal–1800-tal, upphittad vid Sölvesborg slott i Blekinge (Uppsala, 15250)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se