Sötstöpt limpebröd från Bygdeå

Ingredienser
6 l watten
1 l sirap
1 flaska bryggerijäst
9 kg rågmjöl
70 gr pomeransskal

Beredning
Wattnet upphettas och slås i baktråget, hvarefter mjölet iröres. Får sedan stå att sötna 6 timmar på varmt ställe. Därefter ilägges jästen (utrörd med litet mjöl) och degen ställes och jäsa i omkring 18 timmar. När den jäst upp ilägges den uppkokta, kallnade sirapen och de från den hvita massan befriade pomeransskalen (finhackade), hvarefter degen får jäsa upp. Arbetas sedan på bakbordet och utrullas till runda eller aflånga bullar, som läggas på plåt för att jäsa upp. Innan bullarna insättas i ugnen naggas de med en gaffel ungefär 6 gånger utefter hvarje bulle. När de äro gräddade tvättas de med litet ljumt sirapsvatten.

Recept från: Arbeterskan Johanna Löfgren, Ratan, Bygdeå, Västerbotten
Upptecknat:
1900 av Wendla Röse (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se