Knäckebröd från Ed

50 stycken

Ingredienser
8 kg kornmjöl
1 kg rågmjöl
6 lit ljumt vatten
50 gr pressjäst
2 msk salt

Beredning
Dagen innan brödet skall bakas göres en deg. Jästen löses upp i litet ljumt vatten med tillsats af mjöl. Mjölet siktas, och en del tages undan till utbakning. Resten slås i ett baktråg och blandas med saltet, det ljumma vattnet och jästen tillsättes under flitig rörning. Den arbetas därefter tills degen blir något smidig. Litet mjöl strös öfver degen, denna täckes öfver med en duk och ställes att jäsa omkr 12 tim i vanlig rumsvärme. På morgonen upparbetas den med mera mjöl och ställes åter att jäsa. Sedan bakas den ut till tunna bröd, som kaflas ut ganska stora och naggas på båda sidor. De läggas sedan på brödspade och införes genast i god ugnsvärme.

Under gräddningen eldas det på ena sidan i bakugnen, brödet gräddas på den andra, som bör vara väl sopad.

Recept från: Bondehustrun Kristina Lindström, Skarped, Ed, Ångermanland
Upptecknat:
1905 av Hilda Öström (Uppsala, 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se