Klimpvälling från Piteå

För 4 personer

Ingredienser
½ liter vatten
1½ liter mjölk
1 tsk salt

Klimp:
3 kkp vatten
4 kkp hvetemjöl
1 tsk salt

Beredning
Vatten och mjölk kokas upp. Af vatten och mjöl görs en smet, som arbetas tills den blir smidig och seg och saltet tillsättes. I den kokande vällingen läggs små klimpar af smeten och det hela får ytterligare koka en kvart. Vällingen afsmakas så med salt och serveras tillsammans med smör och bröd.

Recept från: Lagat hos sågverksarbetare och småbrukare Nils Ölund, Fårön, Piteå, Norrbotten
Upptecknat:
1904 av Märta Bygdén (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se