Hafremjölsklimp från Karlskoga

För 8 personer

Ingredienser
4 kkp vatten
5 kkp skrädt havremjöl (skrämjöl)
1 msk salt

Sås:
3 msk fläskflott
4 msk hvetemjöl
6 kkp vatten
Salt

Beredning
Saltet och mjölet vispas tillsammans med vattnet till en tjock smet. Häraf tages med en träsked klimpar, som lägges i kokande saltadt vatten att koka, tills de flyta upp, då de uppläggas och serveras med sås.

Sås:
Fläskslottet och mjölet fräses i en panna, vattnet tillsättes och såsen får koka några minuter, hvarpå den afsmakas med salt och serveras till klimpen.

Recept från: Hos hemmansägare Erik Ersson, Granberga, Karlskoga, Värmland
Upptecknat:
1899 av Signe Otterborg (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se