Grynpalt från Piteå

För 4 personer

Ingredienser
1 liter mjölk
½ liter vatten
3 kkp korngryn
2 kkp hvetemjöl
1 msk salt

Till kokning:
Vatten
1 msk salt

Beredning
Grynen läggas i vatten dagen förut. Af dessa, jämte mjöl, mjölk och salt, görs en deg så tjock att den kan handteras med händerna. Häraf formas stora paltar som läggas ned i kokande och saltadt vatten och få koka ungefär en timme. De läggas upp på karott och serveras med smör.

Recept från: Lagat hos sågverksarbetare och småbrukare Nils Ölund, Fårön, Piteå, Norrbotten
Upptecknat:
1904 av Märta Bygdén (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se