Otendagskake (rågkaka) från Endre

Ingredienser
Rågsikt och vetemjöl i lika delar
Ljummen mjölk
Något flott
Jäst, utrört i socker

Beredning
Allt blandas ihop och knådas. Jäs 1½ tim. Bakas upp till stora runda kakor och lades på limpfaten till fortsatt jäsning, 20-45 min. Sattes i stora bakugnen på ärlen, men utan att tvättas och utan att ”puttas” med gaffel. Dessa rågkakor kallades otendagskake och åts till kaffet kl 4. I gamla tider hade man fläskflott att stryka på skivorna, senare smör.

Recept från: Ingrid Tiberg (född 1912), Endre, Gotland
Upptecknat:
1944 av Nils Tiberg (Uppsala, 16786)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se