Ugnstrull från Visby

Beredning
Af surbrödsdeg formas en stor limpa, den gräfves sedan ur med en sked, tills den blir som en rund bunke med ungefär 2 tums kanter. Urholkningen fylls sedan hvarftals med tunna fläskskifvor, hackad lök och urlakad saltströmming. Sedan utbakas ett lock till limpan; det klämmes väl ihop med limpans kanter. Ugnstrullet gräddas i bakugn med rätt stark värme i 2-2½ timmar. Innan trullet serveras, borttages locket och skäres i skifvor och ätes tillsammans med dess fyllning.

Recept från: Änkan Charlotta Pettersson, Själsö, Visby, Gotland
Upptecknat: Av L Lindqvist (Uppsala, 29403:5)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se