Tvebakebröd från Högby

Beredning
En grovbrödsdeg göres iordning och bakas ut på vanligt sätt i runda kakor. När kakorna ordentligt fått jäsa upp, sättas en del in i ugnen och en del lämnad kvar på bakbordet. De insatta kakorna får stå inne i 10 minuter för att hinna stelna till, varpå de kakor man lämnat sättas in ovanpå de förra. Efter två timmar skiljas kakorna från varandra och sättas var för sig och får så stå över natten till följande dag, då de äro färdiga. Brödet blir på detta sätt ugnssurt och är mycket omtyckt på Öland.

Recept från: Bakat hos hemmansägaren J Eriksson i Högby, Öland
Upptecknat: 1915 av Gunhild Lindell (Uppsala, 29403:23)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se