Tunnrån från Småland

Ingredienser
1 lit mjölk
75 g socker
3 dl vatten
900 g vetemjöl

Beredning
Sockret kokas upp med vattnet och får kallna. Sedan tillsättes mjölken och mjölet så det blir en tunn deg. Rånjärnet värmes först och smörjes med fläsksvål före varje gräddning. ½ msk av smeten lägges på åt gången. Järnet hålles över ett hål på spiseln och rånen tages av när de är ljusgula.

Upptecknat: 1911 av Greta Bennet (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se