Tunnbröd med ärtmjöl från Mörsil

Ingredienser
Ärtmjöl, kornmjöl och vatten till lagom deg (mest ärtmjöl)

Beredning
Mjölet och kallt vatten blandas tillsamans till en bar tjock deg. Då degen är arbetad tager man af ett stycke och bakar ut det till en lång lef. Däraf skär man en liten bit, hvilken plattas till med handen, mjölas och kaflas ut med refflad kafvel först på ena hållet och så på det andra, omvexlande, tills den blir tunn som ett löf och ungefär 6 dm i diameter. Under tiden borstar man upp mjöl öfver kakan med en borste (liknande smulborste). Man blåser sedan upp den från bordet och tager den med en käpp, som liknar en pekpinne, samt lägger den med afvigsidan upp på en stor brödspade. Mjölet borstas af och den gräddas i bakugn 1 minut. Veden ligger under tiden på båda sidor och brinner. Då man tager ut den, vänder man den och borstar af mjölet. Den är då seg och man viker ihop den, först i fyra delar och sen i två delar åt varsitt håll.

Recept från: Kristina Olsson, Storbofallet, Mörsil, Jämtland
Upptecknat: 1902 av Tilly Nodström (Uppsala, 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se