Tunnbröd från Nederluleå

40 bröd

Ingredienser
5 liter vatten
8 kg sämre kornmjöl

Beredning
Degen knådas väl, arbetas tills den blir hård, behöver ej svälla, utbakas genast. Vid utbakningen användes rätt mycket kornmjöl. Degen kavlas ut, tills den blir mycket tunn, då den naggas med fågelpenna (av fågelfjäder), ty brödet blir då jämnt och mört. Naggas först på den ena sidan, vändes därpå med bakspjälken på bakfjärden (stor och vid) och naggas därefter på den andra sidan. Därpå gräddas brödet gult och mört. När det är färdigt vikes det, medan det ännu är varmt, i fyra delar. Tunnbröd har stor användning dels till blöta, som kan göras både på buljong och kokt mjölk, dels till smörgåsbröd.

Recept från: Hemmansägarefrun Maria Nilsson Kallviken, Nederluleå, Norrbotten
Upptecknat: 1912 av Karin Flemström (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se