Tunnbröd från Grisbacka

Omkring 50 stycken

Ingredienser
1 pund kornmjöl
2½ kanna vatten
1 msk salt

Beredning
Mjölet tillsättes med salt, siktas och utröres med det kalla vattnet till en lagom deg som genast är färdig att utbakas. Degen utkaflas till stora bröd, så tunna som löfblad, naggas väl på båda sidor och gräddas i bakugn, svagt gula. Efter gräddningen läggas de på halm och få svalna, när hela degen blifvit utbakad bräckas de i ugnen, hvarefter de sopas och hopvikas fyrdubbelt, medan de ännu äro varma. Läggas sedan på hyllor att torka.

Anm: Allt eftersom man vill ha fint tunnbröd kan man iblanda rågsikt, men baka ut brödet med kornmjöl. Ju tunnare man kan få brödet, ju finare räknas det.

Användes af allmogen i Norrland och ätes vanligen till filmjölk. I många hem bakas aldrig annat bröd än detta.

Recept från: Hustru Anna Forsman, Grisbacka by, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1901 av Signe Bäckman (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se