Sursött bröd från Allerum

12 kakor

Ingredienser
12 liter kokande vatten
25 kg rågsikt
Salt
Kummin
25 öre jäst
Dricka att lösa jästen i

Beredning
Mjölet och saltet blandas och det kokande vattnet tillsättes, och röres tills det blir jämnt. Man gör detta på morgonen, och låter det stå till kvällen, då man ältar det, sätter till kummin och jäst, som man löser i dricka. Nästa morgon är det färdigjäst, ältas om och slås upp till kakor.

Recept från: Landtbrukaren Bernt Månsson, Allerums socken, Skåne
Upptecknat: 1914 av Lilly Påhlsson (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se