Stenkakor från Valbo

För 5 personer

Ingredienser
4 kkp mjöl
2 ½ kkp mjölk
½ tsk salt
1 msk socker
1 dessertsked pressjäst
Flottyr

Beredning
Mjölken ljummas, ½ kkp fråntages, och däri utröres jästen. Den öfvriga mjölken nedröres i mjölet, saltet och sockret. Jästen tillsättes och degen får jäsa en stund. Vill man använda ägg blifva kakorna godare, och då behöfves mindre mjöl.

När degen har jäst färdigt, gräddas den i plätt- eller stekpanna till små runda kakor. Hos allmogen ätas de som förrätt tillika med fläsk, men det blir betydligt godare, om man istället för fläsk använder sylt.

Recept från: Lagade hos husfrun Anna Karlström i Bäck, Valbo, Gästrikland
Upptecknat: Av Anna Hedin (Uppsala, 2940:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se