Söttnekakor från Sävar

Ingredienser
2½ lit kokt vatten
5-5½ kg grovt rågmjöl
4 msk kummin
125 g pressjäst

Beredning
Mjölet, med undantag af 1 kg, siktas i ett tråg, vattnet tillsättes medan det är hett under fltig omrörning. Degen får stå öfver natten, väl öfverbredd och så varmt som möjligt så att den söttnar. På morgonen iröres resten af mjölet samt jästen upplöst i ljumt vatten, hvarefter degen ställes att jäsa. När den jäst till dubbla storleken lägges kryddorna i och om det behöfs tillsätts mera mjöl och degen arbetas på bakbordet eller i tråget. Den får så jäsa upp igen, bakas därefter ut i runda kakor, i storlek ung som en flat tallrik. Kakorna får jäsa, hvarefeter de pickas och gräddas sedan i god ugnsvärme.

Recept från: Fyrmästare Markströms fru, Holmön, Sävar, Västerbotten
Upptecknat: 1908 av Elsa Helleberg (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se