Rullrån från Rödön

Ingredienser
2 kkpr tjock grädde
1 kkp vatten
3 kkpr hvetemjöl
1 msk sirap
2 msk socker

Beredning
Grädden vispas lätt tillsammans med vattnet hvarefter vätskan nedblandas i mjölet och sirapen och sockret tillsättes. Ett rånjärn upphettas långsamt och häri öses ungefär 1 msk af smeten. När rånet fått en vacker gulbrun färg, är det färdiggräddadt och bör då genast tagas ut och rullas ihop på tvären. Man kan också vika rånen i form af en strut och fylla dem med vispad grädde. Rånen kunna i så fall anvädas som efterrätt.

Recept från: Denna rätt tillagades af Karin Gunnarsson, Säter, Krokom, Rödön, Jämtland 
Upptecknat: 1901 av Elise Mårtensson (Uppsala 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se