Paltbröd från Sura

Ingredienser
3 lit blod
1½ lit flottyr
½ lit bryggarjäst
Salt
6 kg rågmjöl, ungefär

Beredning
Mjölet blandas med blod. Flottyren uppvärmes oc tillsättes, hvarpå jästen iblandas. Då degen är väl arbetad, ställes den att jäsa. Af degen utbakas tjocka kakor med hål i midten, hvilka naggas och ställs att jäsa. Efter gräddningen upphänges de på spett i taket till torkning.

Recept från: Kronoskogvaktare LF Andersson, Ursjötorp, Sura, Västmanland
Upptecknat: Av Olga Bolling (Uppsala, 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se