Nävegröt från Karlstad

För 6 personer

Ingredienser
½ lit vatten
2 hg skrädmjöl
1 msk salt

Beredning
Vatten och salt kokas upp. När det kokar riktigt hårt, hälles mjölet försiktigt ned, utan omrörning. Lock lägges på grytan och det får koka tills vattnet kokat över mjölet. Gröten röres då ner och får sedan åter koka under lock en kort stund. Lägges sedan upp och rullas mellan händerna eller nävarna (därav namnet) till långa rullar. Serveras med stekt fläsk.

En i Värmland mycket omtyckt och använd rätt.

Recept från: Lagat av arbetarhustrun Augusta Lilja, Rosenlund, Karlstad, Värmland
Upptecknat:
1912 av Greta Lundgren (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se