Kavring eller Påsättebröd från Falkenberg

Ingredienser
20 kg grovt sammanmalet rågmjöl
25 lit vatten
50 gr pressjäst
25 gr salt
25 gr kummin
8 stora pomeransskal

Beredning
Vattnet kokas upp tillsammans med saltet och kummin, slås kokhett på mjölet i ett tråg. När så mycket mjöl tillsats att man kan arbeta det ordentligt med degspaden, slås degen från ena änden af tråget till den andra, flera gånger. Sedan degen är jämnad strös mjöl öfver degen och baklakan lägges öfver. Den får stå så i 8 à 9 timmar, då ilägges pressjästen samt så mycket mjöl som man kan arbeta i degen och slår den sedan ¼ timme. Då ilägges de hackade skalen. Mjöl tillsättes återigen så mycket som möjligt. Degen knådas 1 timme, lägges upp på bakbordet och arbetas, får sedan jäsa upp. Utbakas sedan i kakor och får jäsa upp, bestykas med vatten innan de sättas i ugnen. Två kakor sättas på hvarandra. Tål 2½-3 timmar. Skiljas sedan med ett snöre och insättas igen i ugnen i 1 timme.

Recept från: Torpareenkan Maria Svensson No 4 Kullen, Falkenberg, Halland
Upptecknat: 1903 av Gerda Staël von Holstein född Forman (Uppsala, 29403:7)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se