Havregrynsbröd från Munktorp

Ingredienser
2 dl ångpreparerade havregryn
½ liter vatten
¼ lit mjölk
(el överbiven havregröt)
1 lit vetemjöl
15 gr jäst
1 tsk salt

Beredning
Havregrynen sköljas och kokas med vattnet och mjölken till en gröt, som då den svalnat något, arbetas med de övriga ingredienserna till en smidig deg, som får jäsa upp. Bakas ut till 2 runda bullar el kakor, som naggas. Får så jäsa upp och gräddas gulbruna i het ugn.

Recept från: Munktorp, Västmanland
Upptecknat: 1912 av Ruth Westman (Uppsala, 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 24 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se