Hånk från Norrbärke

Ingredienser
Blod
Svagdricka
Rågmjöl
Salt

Beredning
Blodet saltas, spädes med svagdricka ungefär ¼ mot blodet. Sedan inarbetas rågmjöl så mycket att degen kan arbetas på bakbord. Rullas ut till ung 5 cm tjocka, 30 cm långa stänger, som läggas ihop till ringar hvilka gräddas i murad ugn. Kunna förvaras länge, upphängda på spett i taket. Brytas vid användandet i bitar som blötas i varmt saltadt vatten och sen stekas tillsammans med fläsk.

Recept från: Augusta Eliasson, bonddotter, Torrbo, Norrbärke, Dalarna
Upptecknat: 1905 av Lydia Olsson (Uppsala, 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se