Halftjockt bröd från Helsingtuna

Ingredienser
1½ lit dricka
1 l vatten
½ msk salt
4½ kg rågmjöl (samsikt)
5 öre jäst

Beredning
Drickat och vattnet uppkokas. Då hettan afgått tillsättes mjölet (undantag något, som sparas till utbakning) och den upplösta jästen, hvarefter degen ställes att jäsa. Degen utbakas med resten af mjölet till runda kakor, ungefär 1½ cm tjocka, hvarefter de öfverfaras med rullnagg eller kruskafvel. Gräddas i god ugnsvärme. Brödet användes året om och äts både till frukost, middag och kväll.

Recept från: Torparen och fabriksarbetaren Per Holmgren, Hälsäter, Helsingtuna, Hälsingland
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala, 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se