Halftjocka rågkakor från Lidingö

Ingredienser
1½ lit varmt vatten
Grovt rågmjöl (ungefär 2½ kg)
2 tsk salt
För 10 öre jäst

Beredning
Vattnet värmes och slås så småningom över mjölet, medan det röres flitigt. Saltet tillsättes och när mjölet är väl inarbetadt tillsättes den i vatten upplösta jästen. Då degen jäst upp, arbetas den om med något mjöl och får åter jäsa upp. Däraf bakas ut halftjocka kakor, som naggas och tagas ut med stort rundt mått. Sedan kakorna jäst upp, naggas de åter och gräddas i tämligen stark ugnsvärme.

Recept från: Arbetsrättaren Anders Larsson, Öfre Yttringe, Lidingö, Uppland
Upptecknat:
1904 av Teresa Kjellberg (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se