Grynkaka från Hudiksvall

Ingredienser
1 kkpr korngryn
2 l mjölk
4 msk hackad njurtalg
2 msk sirap
En handfull russin
1 msk mejram
1/3 tsk hvitpeppar
1½-3 liter vatten
Salt efter smak

Beredning
Om grynen skola användas till middag läggas de i blöt dagen förut. Njurtalgen lägges i en panna att brynas litet. Vattnet afslås nu af grynen. Njurtalgen jämte mjölken och kryddorna samt russinen tillsättes grynen. Sist tillslås vattnet. Alltsammans slås nu i en smord form, eller långpanna. Så mycket vatten bör tillsättas att formen blir full. Innan blandningen insättes i ugnen, omröres den väl. Kakan gräddas ljusbrun eller till den blifvit riktigt fast, och allt vattnet kokat in.

Kakan användes vanligtvis till middagar och ätes tillsammans med sylt.

Recept från: Klamparen Lars Larsson, Hudiksvall, Hälsingland
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala, 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se