Grovt bröd från Småland

Ingredienser
15 lit vatten
300 gr surdeg
100 gr pressjäst
20 kg rågmjöl

Beredning
Mjölet slås i ett tråg, det ljumma vattnet tillsättes under flitig rörning. Degen arbetas en halvtimme. Därefter tillsättes surdegen och pressjästen upplösta i 1 liter vatten; degen arbetas åter en kvart. Den strös över med litet mjöl, täckes med en duk och får jäsa till sin dubbla storlek i vanlig rumstemperatur 6-7 timmar. Då arbetas degen om och får åter jäsa ett par timmar. Slutligen arbetas den på bakbordet och bakas ut till runda limpor, vilka läggas att jäsa på mjölade dukar. Gräddas sedan i varm ugn.

Plats: Småland
Upptecknat:
1911 av Greta Bennet (Uppsala, 29403:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se