Grova råglimpor från Pjätteryd

Ingredienser
Grovt rågmjöl (lite fint, om man vill)
Jäst
Sirap (efter smak)
Vatten – vassla kan även användas som degspad

Beredning
Degen göres dagen innan brödet skall bakas. Vattnet kokas upp och hälles litet i sänder över mjölet i tråget och arbetas mycket väl med en degspade. Degen göres ganska hård. Får stå över natten och jäsas tidigt följande dag, då mera mjöl arbetas i och sirap om man vill. Får jäsa och när den är tillräckligt jäst arbetas den ännu en gång. Bakas ut i runda kakor (ganska stora) som pickas när de äro uppjästa och gräddas (i stor ugn på bara hällen) omkring 2½ tim. För att skorpan skall bli mjuk, viras brödet genast, när det är gräddat, i en fuktig handduk.

Bakas nästan i varje bondgård i Sunnerbo härad i Småland.

Recept från: Pjätteryd, Småland
Upptecknat:
Av Karin Lange (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se