Groft rågbröd från Kropps socken

Ingredienser
19 liter vatten
40 kg groft rågmjöl
85 gr kummin
2 ½ hg pressjäst
5 msk groft salt
1 kkp dricka

Beredning
Vattnet kokas upp tillsammans med saltet och kummin. ¾ av mjölet lägges i ett baktråg och öfverhälles småningom med det kokande vattnet samt arbetas väl med en bakspade. Litet mjöl strös över degen, denna öfvertäckes med baklakan och täcke för att värmen skall bibehållas och får stå 9-10 timmar. Jästen upplöses i litet ljumt vatten och arbetas in i degen tillsammans med det öfriga mjölet. Degen öfvertäckes ånyo och får stå ytterligare 10 timmar för att jäsa. Degen bakas sedan ut till aflånga bröd, 12 st som lägges på mjölade bakdukar att jäsa upp, öfverpenslas med dricka, naggas och insättes i bakugnen att grädda 2 ½ - 3 timmar. Bröden uttages och öfvertäckes med baklakan och täcke tills de afsvalnat.

Recept från: Nils Pryts, Björka, Kropps socken, Skåne
Upptecknat: 1904 av Valborg Fundin (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se