Framugnsbröd från Jokkmokk

Ingredienser
1 pund fint rågmjöl
Vatten (till lagom tjocklek)
2 bl bryggarjäst
Salt
Koriander
Fenkol

Beredning
Vattnet kokas upp och slås på mjölet och sedan får detta stå och kallna (sötstöps). Därefter tillsättes jästen och de krossade kryddorna och degen arbetas väl och får stå och jäsa under natten. Bakas sedan ut i groft rågmjöl till tunna, runda kakor, som naggas fint och gräddas genast i ljusugn. Sedan viks kakorna i fyra delar och bräckas (gräddas snabbt en gång till).

Recept från: Madam Lundqvist Storbacken, Jokkmokk, Lappland
Upptecknat: 1906 av Nanny Wester (Uppsala, 29403:10)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se