Bonnkrafs från Idenor

Ingredienser
1 kaffekopp vatten
¼ kilo smör
½ tsk pottaska
½ kilo mjöl
1-2 msk socker

Beredning
Smöret urtvättas sin sälta och röres sedan med vattnet till skum. Därefter iröres mjölet tillika med pottaskan och sockret. Degen utkaflas till en tunn botten, prickas, hvarefter man med sporre skär långa strimlor öfver bottnen ungefär ½ dm breda. Dessa strimlor afskäres sedan, så att de blifva 1 dm långa. Nu gör man med sporren 4-5 snitt tvärs över kakan till ungefär midten af densamma, så att det blir liksom fingrar. De läggas sedan halfmånformigt på den smorda plåten och gräddas ljusbruna.

Krafsen användes här vid högtidliga tillfällen och ätes då tillsammans med krämer och blamagelé.

Recept från: Hemmansegaren Clas Holmgren, Nybyn, Idenor, Hälsingland
Upptecknat: 1897 af Maria Pettersson (Uppsala, 29403:8)

Kommentar: Med blamagelé avses Blancmangé, från franska blanc-manger, en rätt med rötter i medeltiden som under 1600-talet utvecklades till en dessert gjord på mjölk eller grädde med socker och ett förtjockningsmedel. Ofta smaksatt med vanilj eller mandel.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se