Adelaidetårta från Kristvalla

Ingredienser
110 gr smör
3 rågade träskedar mjöl
4 tsk socker
1 äggula

Fyllning:
½ lit färska äpplen
1 kkp socker

Marängmassa:
2 äggvitor
3 msk socker

Beredning
Smör, mjöl, socker och äggula arbetas väl och slås med kaveln och lägges i rund form. Äpplena skalas, skäras i skivor och doppas i sockret och lägges över degen i formen. Gräddas till färdigt då man prövar med en vispsticka. Vitorna slås till skum, socker nedröras försiktigt och marängmassan bredes ut över den kalla kakan. Ställes in i ugnen att gräddas vackert gulbrun.

Recept från: Bakad av fröken Hanna Andersson, Kristvalla, Småland
Upptecknat:
1912 av Maria Ringberg (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 maj 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se