Krusbärssaft (sur, att nyttja istället för citronsaft)

Beredning
När krusbär, helst af den stora, gröna ludna sorten äro fullväxta, men ej mjuka, rensas de från blommor och stjelkar, samt sönderstötas väl i en stor stenmortel eller hög bytta. Dagen derefter utpressas saften genom hårduk uti en stenkruka, hvarest den får stå ett dygn för att klarna, hvarefter det tunna hälles i en sten- eller malmgryta och sättes på elden att under flitig skumning koka i 5 minuter; slås så åter i krukan och får stå till nästa dag. Då silas det klaraste genom yllesilduk eller hattfilt*, på flaskor eller små buteljer, hvarefter de korkas väl, hartsas och sättas upp och nedvända i en låda med sand som förvaras i källaren.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

*Kommentar: Hattfilt = Hopfiltade djurhår som används vid tillverkning av filthattar. Alltså en mycket fintrådig sil.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se