Hjortron på buteljer

Beredning
Bären mosas, de vackra för sig, de mosiga stöts sönder och vrides till saft. Saften påsättes med i vatten doppat socker, 1½ skålpund socker till 2 kannor saft. Då sockret är smält och just som det vill koka (får ej koka på riktigt) ilägges 2 kannor vackra rensade bär. Detta omröres sakta och får stå så länge på elden till det vill koka upp. Då hälles det i fat att svalna och kallna. Därefter istoppas bären med sin saft på torra buteljer.

Recept från: Anna Mörner-Bromanders ”Beskrifningar”, Värmland, 1910 (Umeå, 5244)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se