Svart vinbärssylt från Surahammar

Ingredienser
1 ½ kg svarta vinbär
1 kg och 3 hg socker
Vatten

Beredning
Vinbären snoppas och sköljes. Sockret uppöses (fuktas) i litet vatten. Detta uppkokas och skummas efter hand. Då sockerlagen är klar, ilägges bären och dessa kokas i 10 minuter efter uppkoket. Sedan uppsilas bären och saften slås tillbaka i grytan, för att koka omkring 5 min. Bären nedläggas i en vattenkruka och saften hälles öfver. Då sylten svalnat, överbindes burken.


Recept från: Kassör Albert Halldin, Surahammar, Västmanland
Upptecknat: 1898 av Olga Bolling (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se