Rödbetskräm med körsbär från Örgryte

För 4 personer

Ingredienser
1 liter vatten
4 stora rödbetor
1 kkp svarta körsbär
1 bit kanel
3 ½ msk potatismjöl
2 msk ättika
1 ½ kkp socker

Beredning
Rödbetorna skrapas väl rena och påsättas att koka i vattnet tills de äro mjuka, hvarefter de upptagas. För att få mörkare färg på saften tillsättas körsbären i denna samt få koka tills de går sönder, då saften silas upp. Saften, tillsammans med sockret, kanelen och ättikan, får nu åter ett uppkok, hvarefter potatismjölet, upplöst i lite kallt vatten, ivispas. Då alltsammans kokt upp slås krämen upp i karott och får kallna.

Användes som andra rätt tillsammans med mjölk till middag.

Recept från: Hustru Anna Bengtsdotter, mannen tågverksarbetare, Käralund, Örgryte, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Elin Ekhag (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se