Krusbärssaft med mos från Reslöv

Beredning
Krusbären, som hest bör vara röda och ej alltför mogna, snoppas och sköljas samt läggas i en kruka. Kokande vatten hälles på, så att det står över bären, krukan övertäckes väl.

Följande dag kokas vattnet åter upp samt hälls över bären; detta upprepas 3-4 gånger. Därefter kokas saften med hälften vikt socker, omkring 15 minuter, skummas och hälles på stenburkar. När moset kallnat lägges ett i konjak doppat papper över och burken överbindes.

Moset håller sig mycket länge och användes till gröt, pannkakor o dyl.


Recept från:
Pål Pålsson, Sibbarp, Reslöv, Skåne
Upptecknat: 1906 av Gerda Grönvall (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se