Krösamos med enebär från Askeryd

Ingredienser
12 liter enebär
½ liter sura lingon
8 liter vatten

Beredning
Enebären krossas, slås i en balja, derpå slås vattnet att draga i 12 tim. Lagen frånsilas, hälles i en kittel att koka omkr 1 ½ tim, hvarefter lingonsylten dithälles, alltsammans får nu koka ¼ timma. Afredes med 1 kkp siktadt rågmjöl.

Serveras med kall mjölk.

Recept från: Enka Emilia Göransson, Askeryd, Småland
Upptecknat: 1902 av Selma Gustafsson (Uppsala, 29303:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se