Enbärsdricka från Möja

Beredning
Till enbärsdricka kan man använda antingen bara enris, men då blir det inte så gott, eller enriskvistar med mycket enbär på. Man plockar då enris, så mycket man får, tex en pannmur full. Sedan häller man på vatten så det står över, och låter alltsammans koka 5-6 timmar.

Kvistar och bär silas så ifrån och drickan får kallna. Sedan sättes till 15 liter dricka ½ kg brun farin, ½ lit sirap och ½ hg jäst. Nu vidtager jäsningen som varar 1-2 dygn. Då bildas under tiden en massa skum på ytan, som skummas bort. Sedan silas drickan igen och tappas på buteljer eller kaggar, som korkas. Efter 14 dagars lagring kan man börja använda den.

Recept från: Hemmansägare och fiskare Karlsson, Norrrsundshagen, Möja, Uppland (uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se