Äppelgelé

Beredning
Tag äpple skjär dem i 4 delar, läg dem med skal och allo i watn, och koka dom til de äro alla sönderkokta, läg dem sedan i ett rent kläde och krama det tunnaste ut. Sedan det tunnaste och klaraste aftaget är, tag på lika mycket såker som saft, låt det koka så lenge tildes du kan se när det blir kalt, at det stadnar, som schele, slå det sedan uti små glasskålar.

Recept från: Receptbok donerad till Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala 1941. Upphittad i en skräphög på Sölvesborgs slott 1875 (Uppsala, 15250)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se