Ärtgröt från Nora

För 2 personer

Ingredienser
1 lit mjölk
2 kkpr ärtmjöl
1 tsk salt
3 msk fläskflott

Beredning
Kastrullen smörjes med litet flott för att hindra vidbränning, hvarefter mjölken uppkokas och mjölet ivispas litet i taget. Gröten får koka en 5 min under flitig rörning, hvarpå den saltas och upphälles på en karott.

Då gröten är framsatt på bordet hälles fläskflott öfverst på karotten och rätten ätes med sill och fläsk och begagnas till frukostar.

I enklaste fall kan ärtgröt äfven kokas af vatten istället för mjölk, men blir då beskare och mindre välsmakande.

Recept från: Fiskarhustrun Kristina Eriksson, Östa, Nora, Uppland
Upptecknat: Av Astrid Frunck (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se